Προχθές σκοτώθηκε ένας νεαρός στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και άλλοι τρεις τραυματίσθηκαν.

 

Oι νεαροί οδηγοί είναι στην πλειοψηφία τους άπειροι. Μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, ιδίως όταν το αυτοκίνητο τους είναι γεμάτο από νεαρούς επιβάτες, που μιλούν, γελούν, αστειεύονται και γενικά συμπεριφέρονται όπως όλοι οι νεαροί.

Αν οι επιβάτες είναι φίλοι του οδηγού, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δυστυχήματος. Οι νεαροί οδηγοί έχουν την τάση να θέλουν να εντυπωσιάσουν ή να φοβήσουν τους φίλους τους οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα ή επικίνδυνα.  Σε άλλες περιπτώσεις ένας ή περισσότεροι, από τους επιβάτες αναλαμβάνουν αυτό τον ρόλο, ενθαρρύνοντας τον οδηγό να τρέχει με μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητα.

Το Κέντρο Μελετών Δυστυχημάτων του Πανεπιστημείου Monash, μετά από έρευνες κατέληξε ότι οι πιθανότητες ένας νεαρός οδηγός να έχει δυστύχημα, είναι πέντε φορές μεγαλύτερες  εάν μεταφέρει νεαρούς επιβάτες,  ειδικά όταν οι επιβάτες είναι αγόρια. Υπάρχουν από στατιστικής πλευράς, οι ίδιες πιθανότητες όταν κάποιος οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην Νέα Ζηλανδία καθώς και σε 15 Πολιτείες των Η.Π.Α. απαγορεύεται σε νεαρούς οδηγούς να μεταφέρουν νεαρούς επιβάτες εκτός εάν ένας από αυτούς είναι τουλάχιστον 20 χρονών και κατέχει κανονική άδεια οδηγού.

Στην Καλιφόρνια νεαροί οδηγοί δεν μπορούν να μεταφέρουν επιβάτη κάτω των 20 χρόνων γιά τους πρώτους έξι μήνες από την απόκτηση κανονικής άδειας οδηγού.

Μετά την εφαρμογή αυτών των απαγορεύσεων οι θάνατοι νεαρών οδηγών και  νεαρών επιβατών μειώθηκαν.

Στην Αυστραλία από μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε  ότι οι νεαροί οδηγοί υπερεκτιμούν τις δυνατότητες που έχουν στην οδήγηση πιστεύοντας ότι οι ικανότητες τους είναι μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά έχουν.

Γιά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα γίνονται σκέψεις στον περιορισμό της οδήγησης από νεαρούς κατά τις επικίνδυνες πρωϊνες ώρες.

Δεν θα επιτρέπεται η οδήγηση από νεαρό οδηγό μεταξύ των ωρών 12 πμ. και 07.00 πμ. Εκτός εάν αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μετάβαση στην εργασία ή σε σχολείο.

Μια άλλη εισήγηση είναι η εφαρμογή ενός συστήματος που να πιστοποιεί 50 ώρες οδήγησης κάτω από την επίβλεψη κάποιου έμπειρου οδηγού.

 

Άλκης Λογγίνος,
Θράσος Ο'Μαχόνυ

© 2012-2014 | Powered & Designed by Oncyprus